top of page

Värioppi lähtökohdat

Updated: Dec 26, 2021

Värioppia on helppo lähestyä käsitteellä päävärit, sillä onhan niistä puhuttu jo ala-asteen kuvaamataidossa. Päävärien käsitteellä on pitkä ja monimutkainen historia ja niiden valinta on muuttunut ajan myötä eri värejä tutkivilla aloilla. Päävärien kuvaukset tulevat esimerkiksi filosofiasta, taidehistoriasta, värijärjestelmistä ja tieteellisen työn tuloksena, johon liittyy valon fysiikka ja värin havaitseminen.


Päävärit (perusvärit) ovat väriaineita (pigmenttejä) tai värjääviä valoja, joita ei saada aikaan sekoittamalla muita kyseisen värinmuodostusjärjestelmän värejä, mutta näitä sekoittamalla saadaan aikaan muita värejä.


Perinteinen maalaustaiteesta lähtenyt ajattelu pohjautuu ajatukseen, jossa päävärejä ovat sininen, punainen ja keltainen, koska näillä voidaan sekoittaa "kaikki muut värit". Tätä RYB -järjestelmää käytetään perinteisessä väriteoriassa, joka perustuu pigmenttikokemukseen enemmän kuin valotieteeseen. Syy, miksi monet digitaaliset taiteilijat pitävät edelleen punaista, keltaista ja sinistä väripyörää kätevänä, johtuu siitä, että perinteisen väriteorian värimaailmat ja käsitteet perustuvat kyseiseen malliin. Aivomme on muovattu ajattelemaan näin.


Tämä käsitys pääväreistä on kuitenkin harhaan­johtava. Omakohtaisesti se koskettaa niin IT-alan ja digitaalisen taiteen kannalta. Nykyaikaisen väriteorian näkökulmasta mikään todellinen väriaine tai valo ei voi sekoittaa kaikkia mahdollisia värejä. Eroa addi­tiivisen ja substrak­tiivisen värin­muodostuksen välillä ole pahemmin ainakaan 90-luvun peruskoulussa käyty läpi.


Värinmuodostusta voidaan siis ajatella substraktiivisena eli valoisuutta vähentävänä ja additiivisena eli valoisuutta lisäävänä. Yleensä subtraktiivisessa värinmuodostuksessa pääväreinä toimivat syaaninsininen (Cyan), magentanpunainen (Magenta) ja keltainen (Yellow). Valovärejä sekoittavassa additiivisessa värinmuodostuksessa pääväreinä toimivat usein punainen (Red), vihreä (Green) ja sininen (Blue). (kts. Grassmann's laws)


Esimerkkejä väriavaruuksista:

CMY ja CMYK: paino ja tulostus

RGB: näytöt

CMYKOG (Pantone hexachrome): lakkautettu



RYB itsessään ei ole väriavaruus, vaan se on värimalli ja sen käyttökohteena on maalaustaide.

26 views0 comments

Related Posts

See All

5W:tä

Viisi W:tä, viisi W:tä ja yksi H tai kuusi W:tä, ovat joukko kysymyksiä, joita pidetään tiedonhankinnan peruskysymyksinä ja ne...

Brutalistinen web design

Brutalismilla viitataan yleensä modernistiseen arkkitehtuurin suuntaukseen, mutta brutalismin käsite on levinnyt myös...

Comments


© 2022 Elisa Pyykkönen

  • GitHub-Mark-120px-plus
  • LinkedIn - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page